Cupa Campionilor a ajuns și în San Marino!

Dacă ne gândim la naționala statului San Marino, pare imposibil să o asociem cu Cupa sau Liga Campionilor. Cum prin definiție această competiție este cea mai prestigioasă din lumea fotbalului, nu prea ar avea cum să aibă legătură cu fotbalul din țara cu poate cea mai slabă reprezentativă din Europa. Și totuși există o conexiune între cele două entități: Massimo Bonini.


Bonini este un fost jucător, care s-a născut în San Marino, pe 13 octombrie 1959. A jucat pe postul de mijlocaș defensiv, iar în 2003 a fost ales cel mai bun fotbalist din istoria statului dintre granițele Italiei. La începutul anilor 80, Massimo a jucat nouă meciuri în selecționata U21 a Italiei. Nu a reușit să evolueze niciodată pentru prima reprezentativă și până în 1990 nu a putut juca nici pentru San Marino, care nu era membru UEFA. Abia la 31 de ani a îmbrăcat pentru prima dată tricoul țării în care s-a născut. Până la 36 de ani a adunat 19 selecții, fără a înscrie vreun gol, înainte să se retragă de tot de pe teren, în 1995. Spun de tot, fiindcă în 1992 s-a retras oficial din fotbalul profesionist.

Dar ce este atât de special la acest jucător? Ei bine, trebuie să știți că Bonini a scris istorie în Italia, unde a jucat la Cesena, Juventu Torino și Bologna. Pentru “Bătrâna Doamnă”, mijlocașul a bifat 192 de partide între 1981 și 1988, timp în care a marcat și cinci goluri. Dar mai importante decât aceste cifre sunt trofeele câștigate cu formația din Piemonte: trei titluri (1982, 1984 și 1986), o Cupă a Italiei (1983), dar și patru Cupe Europene, printre care Cupa Cupelor (1984), Supercupa Europei (1984) și Cupa Intercontinentală (1985). Deasupra tuturor tronează însă Cupa Campionilor Europeni, actuala Ligă a Campionilor, cucerită în 1985. Bonini a fost integralist în meciul jucat în fața celor de la Liverpool și a devenit primul și singurul jucător din istoria San Marino care și-a trecut în palmares această Cupă.

Acest articol a fost publicat în Campioni și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s