Palestino, campioană în Chile!


Procesul de globalizare al fotbalului își are originile de zeci de ani, dovadă fiind și ceea ce s-a întâmplat în Chile, pe 20 august 1920. În acea zi, la Santiago, a luat naștere clubul Palestino, la inițiativa unui grup de imigranți de origine palestiniană. Și nu este aceeași situația cu aceea a formațiilor de amatori ale turcilor din Germania sau a celor românești din SUA, din simplul motiv că Palestino, este una dintre formațiile de top din Chile!


Ascensiunea echipei a început în 1952, când federația chiliană a înființat pentru prima dată o ligă profesionistă de fotbal. Palestino a fost admisă în eșalonul secund, pe care l-a și câștigat încă din primul sezon. A urmat promovarea, iar după alți doi ani, în 1955, formația din Santiago a cucerit primul titlu de campioană a statului Chile, pe când era antrenată de Guillermo Coll, fost căpitan al naționalei Argentinei. Tot în acel an, clubul devenise cunoscut sub porecla de “Milionarii”, datorită abilității conducerii de a atrage foarte mulți fotbaliști de top. Totuși, au trebuit să treacă 23 de ani, pentru ca Palestino să-și adjudece al doilea și ultimul titlu de campioană pe care îl are în palmares. Chiar dacă în 1974 devenise vicecampioană, iar în 1975 și 1977 câștigase cupa naționala, echipa a trebuit să aștepte până în 1978 un nou titlu. Atunci, formația era condusă de pe bancă de fostul căpitan al naționalei Chile, Elias Figueroa, care a contribuit din plin la recordul de meciuri fără înfrângere în competiția internă.

În 2004, numele echipei a devenit marcă înregistrată, dar schimbarea nu a adus o îmbunătățire imediată a rezultatelor, fiindcă Palestino a terminat campionatul din 2006 pe locul 18, din 20. A reușit totuși să se mențină în prima ligă, în urma unui meci de baraj în fața formației de eșalon secund, Fernandez Vial, iar în numai doi ani, Palestino a trecut printr-o ascensiune fulminantă. În 2008 a ajuns până în finala Clausura, pe care a pierdut-o însă în fața celei mai mari echipe din istoria Chile, Colo Colo.

Palestino își joacă partidele de pe propriul teren pe stadionul “Municipal de La Cisterna”, o arenă cu o capacitate redusă pentru un continent precum America de Sud, de 12.000 de locuri. Stabilimentul a fost ridicat în 1988, la doi ani după ce Palestino cucerea al treilea titlu de vicecampioană națională și nu a prins decât o parte a celor 53 de sezoane pe care “Milionarii” le-au petrecut în prima ligă.

Și nu se putea să nu să fie în lotul formației și un internațional palestinian, chiar dacă unul atipic. Roberto Bishara are 27 de selecții în naționala Palestinei, dar s-a născut la Santiago și toată cariera și-a petrecut-o la echipe din Chile, iar la Palestino este legitimat din 2005. În plus, fundașul stânga, care poate juca și în centru, nu este de religie musulmană, caracteristică ce-i definește pe palestinieni, ci este creștin romano-catolic!

Acest articol a fost publicat în Inedit și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu