Ulm 1846

Pe emblema unei echipe din ligile inferioare germane, stă scris cu cifre imense un an care aparent pare să nu aibă vreo legătură cu fotbalul: 1846! Clubul în cauză, provine din orașul Ulm, localizat în Baden-Wurttemberg, de acolo de unde provine și mult mai titrata VfB Stuttgart. O echipă de fotbal din Germania, de pe malurile Dunării, și-a “tatuat” pe stemă anul în care s-a născut un club de gimnastică! Deși pentru puțini numele este sonor, clubul este unul dintre cel mai mare și mai vechi din Germania, având peste 20 de departamente și cel puțin 12.000 de membri! În actuala formă, el a luat ființă pe cinci mai 1970, atunci când a avut loc fuziunea dintre TSG Ulm 1846 și 1. SSV Ulm, iar departamentul de fotbal a devenit independent pe 9 martie 2009, sub denumirea de SSV (Schwimm- und Sportverein) Ulm 1846 Fussball.

Cel mai vechi dintre cele două cluburi care s-au comasat în 1970, s-a format pe 12 aprilie 1846 și se numea Turnebund Ulm. La fel ca și în cazul celor de la Bochum, inițial a fost fondat pentru departamentul de gimnastică. Pe atunci, abia se stabileau regulile fotbalului în Anglia, iar despre acest sport în Germania nici nu se putea discuta, fiindcă abia peste câteva decenii a fost adoptat și de nemți oficial. Mai exact, pe 1926 echipa de fotbal s-a separat de clubul mamă și avea titulatura de Ulmer Rasensport Verein, iar peste alți 13 ani a fuzionat cu alte cluburi locale precum Ulmer Fussball Verein, TB Ulm și TV Ulm, rezultând TSG Ulm. Începând cu același 1939 echipa de fotbal s-a înscris în Gauliga Wurttemberg, una dintre cele 16 divizii ale primului eșalon german. După cel de-al doilea război mondial, TSG Ulm a oscilat între 2. Oberliga Sud și Oberliga Sud, iar înființarea Bundesligii, în 1963, a găsit formația în Regionalliga Sud, una dintre numeroasele subdiviziuni ale ligii secunde. TSG Ulm a stat aici câteva sezoane bune, dar ulterior nu a reușit promovarea în primul eșalon, ci a alunecat spre cele inferioare, iar în 1968, clubul absoarbe RSVgg Ulm.

În 1925 s-a inaugurat stadionul de 19.500 de locuri (!), pe care-și joacă echipa meciurile de acasă și care poartă numele de „Dunărea”, iar 1. SSV Ulm a fost fondat în 1928, dar a ajuns mai repede în Gaulliga Wurttemberg, decât concitadina ei. Evenimentul s-a produs în 1933, iar ulterior echipa a terminat mai mereu la mijlocul clsamentului. Decăderea a venit însă rapid și formația din Ulm nu a fost capabilă să se ridice mai sus de al treilea eșalon, după a doua conflagrație mondială. Astfel, două cluburi modeste au decis să-și unească forțele în speranța că vor reuși să aducă cinste orașului pe plan fotbalistic. Momentul s-a consumat în 1970, atunci când a apărut în mod oficial SSV Ulm 1846, dar în ciuda acestei reușite, echipa nu a fost capabilă să părăsească liga a treia timp de un deceniu! A urmat promovarea din 1980, în 2nd Bundesliga Sud, dar prezențele, deși repetate, au fost mai mult meteorice de-a lungul decadei. Exceptând un loc cinci în 1982, SSV Ulm 1846 a terminat numai în coada clasamentului. Anii ’90 au însemnat întoarcerea în mediocritatea diviziei a treia.

Când fanii se obișnuiseră deja cu ideea că nu-și vor vedea vreodată favoriții în Bundesliga, echipa din sudul Germaniei, a reușit o performanță uluitoare. În 1998 a promovat din nou în 2. Bundesliga, iar la mijlocul anului următor a obținut dreptul de a juca în prima divizie germană, pentru prima dată în istorie! Evenimentul s-a produs după ce Ulm a ocupat poziția secundă în liga secundă. Accesul în Bundesliga pare să fi stors de puteri lotul echipei, fiindcă la finalul sezonului 1999-2000, locul 16 nu le-a permis să se mențină între primele 18 cele mai bune echipe nemțești din țară. SSV Ulm 1846 a revenit în mediocritate, fiindcă după 2000 a urmat, în numai un sezon, o retrogradare până în liga a cincea! Inițial, formația ajunsese, pe linie sportivă, până în eșalonul al treilea, dar neregulile financiare prin care trecea, au indus o cădere de încă două niveluri. Echipa și-a mai revenit, dar nu a putut să avanseze în acest ultimi zece ani, mai sus de Regionalliga (III), în prezent jucând în al patrulea nivel al fotbalului german.

În 2009, SSV Ulm 1846 a pus pe liber trei fotbaliști implicați în scandaluri cu meciuri pariate: Davor Kraljević, Marijo Marinović and Dinko Radojević, iar în acest an 2011, un jucător care și-a făcut junioratul în acest oraș, a plecat la Bayern. Deocamdată la Bayern Munchen II. Este vorba despre un tânăr de origine italiană, Antonio Pangallo, care s-a născut pe 4 februarie 1990, tocmai la Ulm și joacă din februarie 2011 pe postul de fundaș la echipa secundă a celui mai titrat club din fotbalul german.

Acest articol a fost publicat în Istorie și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s