Excelsior Mouscron a murit în 2009!

Nu doar în România se întâmplă ca echipe de tradiție să dispară peste noapte. În decembrie 2009, un club belgian, înființat în 1964 s-a stins din cauza datoriilor. Deși nu era un nume senzațional în fotbalul din Belgia, Excelsior Mouscron a dat de-a lungul timpului câțiva jucători reprezentativi, care au devenit ulterior cunoscuți pentru cei pasionați de sportul rege. În plus în 2006, formația care a luat naștere odată cu Oțelul Galați, a ajuns până în finala Cupei naționale, pe care a pierdut-o însă în fața lui Zulte Waregem.

Excelsior nu a avut niciodată statutul lui Anderlecht, al lui Brugge sau Standard Liege, dar este imposibil ca iubitorii fotbalului să nu fi auzit de nume precum Pieroni, Mbo Mpenza, Emile Mpenza, Michal Zewlakow sau Marcin Zewlacow, toți devenind cunoscuți pe vremea când jucau la echipa din Mouscron. Mai mult, pe vremea când clubul a fost desființat, aici era legitimat Walter Baseggio, cel care până acum a strâns la echipa națională a Belgiei 27 de selecții. Aici a evoluat în 2008, pentru câteva meciuri și fostul juycător de bază a lui Anderlecht, românul Alin Stoica.

Chiar dacă la începutul lui decembrie 2009, Manchester City era dispusă să ajute la salvarea celor de la Excelsior prin virarea în conturile clubului a trei milioane de lire sterline. Pentru această sumă, formația din Mouscron urma să devină pepiniera gigantului club englez. Până la urmă discuțiile nu s-au mai finalizat, iar pe 28 decembrie, după ce a declarat al treilea forfait, echipa belgiană a fost exclusă din campionat și toate rezultatele i-au fost anulate. Clubul a fost declarat falimentar, iar toți jucătorii au devenit liberi de contract.

Excelsior nu a câștigat de-a lungul timpului niciun trofeu, dar a bifat două finale de Cupă. Pe lângă cea despre care am vorbit anterior, Mouscron a mai jucat una în 2002, iar la un an după aceea a bifat și ultima prezență în Cupele Europene, numai că Slavia Praga a stricat acest eveniment. Cehii s-au calificat în turul secund al Cupei UEFA, după ce au învins cu 5-1 pe propriul teren.

Din formația care a avut legitimat până la desființare și un internațional din Bahrein de origine nigeriană, Jaycee John, nu a mai rămas în prezent nimic și după un an și jumătate de moarte clinică, nimeni nu pare dispus să resusciteze echipa din urbea cu 53.000 de locuitori.

Acest articol a fost publicat în Istorie și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s