În umbra lui Buffon

Deși a fost un portar de o valoare incontestabilă, Francesco Toldo a stat în permanență în umbră altor goalkeeperi, care nu au fost neapărat mai buni. Italianul s-a născut pe 2 decembrie 1971 la Padova, iar junioratul și l-a făcut la Milan. Cu toate acestea, în 1993 s-a transferat la Fiorentina, după ce nu a reușit să joace nici măcar un meci oficial pentru “diavolul milanez”. Aici, Toldo a cunsocut poate cea mai frumoasă perioadă a carierei, fiindcă alături de Batistuta și Rui Costa a contribuit la câteva performanțe extraordinare ale formației din Florența.

La Fiorentina a jucat 335 de meciuri, inclusiv 33 în Serie B, în primul sezon când a venit la echipă. A evoluat pentru formația viola până în 2001, timp în care a cucerit două cupe ale Italiei, dar a bifat și un sezon în Liga Campionilor, în 1999-2000, atunci când Fiorentina a atins a doua fază a grupelor. În această perioadă el s-a impus și la echipa națională, unde deși a jucat în total doar 28 de partide, s-a remarcat prin prestația de la Euro 2000. În mod normal, Toldo trebuia să fie rezervă, dar înaintea turneului, titularul postului, Buffon, și-a rupt mâna într-un amical cu Norvegia. Portarul Fiorentinei a devenit prima opțiune și a fost decisiv, conducându-și echipa spre finala competiției, pierdută cu 2-1 în fașa Franței. Dintre meciurile acelui turneu, memorabil rămâne cel din semifinala în fața Olandei, când Francesco a apărat trei lovituri de la 11 metri! În ciuda evoluției bune de atunci, Toldo nu a mai jucat vreun minut la niciun alt turneu, chiar dacă a făcut parte din lotul Italiei la toate campionatele între 1996 și 2004.

Din această cauză, portarul de 1,96 metri s-a și retras în 2004 din prima reprezentativă, preferând să se concentreze pe activitatea de la echipa de club. Așa a ratat posibilitatea de a deveni campion mondial cu Italia în 2006. Toldo semnase în 2001 cu Inter și aici avea să joace până în 2010! Chiar dacă a venit ca titular incontestabil, el și-a pierdut acest statut în 2005, odată cu venirea lui Julio Cesar. În total, pentru Inter, Toldo a jucat 231 de meciuri, dintre care doar trei în ultimul sezon. Toate acestea s-au consumat în Cupa Italiei, pe care Francesco și-a adjudecat-o de cinci ori împreună cu “nerazzurii”. De altfel, Toldo și-a anunțat retragerea pe 7 iulie 2010, chiar dacă mai avea un an de contract cu milanezii. Decizia a venit pe seama euforiei care i-a fost pricinuită de câștigarea triplei la finalul acelui sezon: campionat-cupă-Liga Campionilor.

Acest articol a fost publicat în Portari și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s