Marii campioni din Splai

Cu toate că a fost desființată de regimul comunist în 1949, Venus București rămâne și în prezent una dintre cele mai titrate echipe din istoria fotbalului românesc. “Negrii din Splai” s-au înființat pe 5 iulie 1915 și aveau sediul în cartierele Grivița – Buzești, nu departe de locul unde avea să se nască și Rapid, opt ani mai târziu. De altfel, în acele vremuri cele două formații și-au disputat supremația la nivel național. Venus a cucerit opt titluri de campioană a României, față de zero ale Rapidului, care însă a câștigat șase Cupe. Partea interesantă este că cfriștii le-au obținut pe toate între 1937 și 1942. În 1940, chiar au învins-o pe Venus în finală, în timp ce în celelalte ediții, Rapid a avut câștig de cauză în semifinale!

Și în 1940, ce finală a fost! După trei semifinale pierdute în fața Rapidului, Venus voia cu tot dinadinsul să învingă în ultimul act, iar din pofta de fotbal a celor două combatante a rezultat o finală, care s-a decis după… patru meciuri! După câte 120 de minute, primele trei partide s-au încheiat la egalitate: 2-2, 4-4 și 2-2! Abia în ultimul joc, feroviarii au obținut victoria cu 2-1, adjudecându-și și trofeul.

Dar despre cele două rivale circulă și o legendă desprinsă din vremurile de mult apuse ale fotbalului boem. Într-unul dintre ani, Rapid avea nevoie de o victorie în fața lui Venus pentru a câștiga titlul. Feroviarii conduceau cu 1-0, când un fotbalist de-al lor a atins mingea cu mâna în careu. Arbitrul nu a văzut și astfel nu a dat penalty, dar reacția revoltată a publicului l-a determinat să se ducă la jucătorul în cauză și să-l întrebe dacă a făcut henț. Rapidistul a recunoscut, iar cavalerul fluierului a întors decizia și meciul s-a terminat 1-1!

Venus nu s-a remarcat numai pentru performanțe în fotbalul românesc, ci și printr-o serie de premiere care în prezent par incompatibile pentru o țară ca România. Având un stadion de 15.000 de locuri, inaugurat în 1931, “negrii din Splai” au fost prima echipă autohtonă care a aprins nocturna, pe 22 septembrie 1935! Asta în condițiile în care, Oțelul Galați și-a inaugurat instalația în… 2011! Totuși, cu doi ani mai devreme o instalație de nocturnă improvizată a funcționat și pe stadionul ROMCOMIT, pe care juca Juventus, dar care în 1934 a fost demolat. În același 1935, pe stadionul lui Venus s-a jucat și primul cuplaj, între Unirea Tricolor și AMEFA, respectiv Rapid (pe atunci CFR) și Crișul Oradea. Arena, care era localizată pe vremuri unde acum se află Opera Română, inaugurată în 1952, a fost prima din România care a avut gazon. Toate aceste facilități au fost asigurate de președintele Alexandru Elădescu, care l-a construit din bani personali, după ce a vândut o pădure. Stadionul avea structura de rezistență din beton armat, dar restul era fabricat exclusiv din lemn.

Cu toate că a funcționat după condiții occidentale, echipa nu mai urma să aibă viață lungă, din cauza regimului comunist. În 1948, noile legi sportive, brevetate de partid, prevedeau că toate echipele trebuiau să se afilieze unui sindicat. Venus s-a conformat și a fuzionat cu Uzinele Comunale București, transformându-se în Venus UCB. În acel an însă, “negrii din Splai” jucau deja în liga a treia, care avea să fie dizolvată după numai un sezon, motiv pentru care și Venus a dispărut. Nimeni nu a mai reactivat vreodată clubul a cărui identitate a pierit definitiv în 1953, atunci când zona stadionului a devenit zonă militară, iar toate clădirile, inclusiv cocheta arenă, au fost demolate. Chiar și așa, urmele structurii de rezistență dăinuie și azi.

Au trecut 62 de ani de când echipa a murit, dar performanțele ei trebuie să dăinuie în mintea tuturor iubitorilor adevărați ai fotbalului românesc. Pe lângă cele opt titluri de campioană, Venus se poate lăuda și cu cifre impresionante în primul eșalon:

180 partide, 108 victorii, 35 egaluri, 37 înfrângeri, 499:248, 251 puncte
Campioană: 1920, 1921, 1929, 1932, 1934, 1937, 1939, 1940

Acest articol a fost publicat în Campioni, Inedit și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s