Wesley Sneijder, Balonul de Aur 2010

Da, știu că acest trofeu l-a câștigat de fapt Messi, dar probabil Sneijder îl merita mai mult. Nu are olandezul calitățile individuale ale lui Leo, dar realizările sale în 2010 au fost mult mai consistente decât ale atacantului Barcelonei. Titlul și Cupa Italiei cu Inter, Liga Campionilor tot cu nerazzurii și finala Cupei Mondiale în tricoul naționalei batave se pare că au fost argumente insuficiente pentru a convinge lumea fotbalului că de fapt Wesley a fost cel mai bun fotbalist al planetei anul trecut.

Născut la Utrecht pe 9 iunie 1984, Sneijder a ajuns la Ajax când avea șapte ani și încă de atunci a lăsat o impresie puternică, după cum a mărturisit chiar managerul de logistică al clubului, David Endt. Nicio clipă nu și-a imaginat acesta că Wesley nu va reuși să ajungă un mare fotbalist, fiindcă avea deopotrivă talent și o personalitate foarte puternică. La școală, profesoara de engleză l-a sfătuit să nu mai viseze cu ochii deschiși la o carieră în fotbal, ci să insiste mai mult pe învățat. Dar puștiul nu putea accepta o asemenea povață și nu se gândea decât la momentul în care va juca pe marile stadioane ale lumii. Danny Blind, antrenor al centrului de copii și juniori al lui Ajax pe vremea când Sneijder evolua acolo, spunea despre el că avea aproape toate calitățile necesare care să-i permită ascensiunea în vârful piramidei fotbalistice. Nu suporta să piardă, dar avea două mari defecte, pe care tehnicienii încercau să i le corecteze. În primul rând, Wesley nu lovea bine mingea cu piciorul stâng. Pentru a repara acest aspect, antrenorul Jan Olde Riekenrik oprea meciurile de antrenament ori de câte ori Sneijder șuta sau pasa cu dreptul! Apoi, tehnicienii au trebuit să-l facă să înțeleagă că este important ca în timpul unui joc să nu-ți pierzi nicio clipă concentrarea, indiferent ce se întâmplă. Mijlocașul obișnuia să aibă minute bune în care atenția sa zbura în altă parte.

Odată rezolvate aceste inconveniente, drumul lui Wesley către fotbalul mare s-a croit cu ușurință. În 2002 a debutat la echipa de rezerve a lui Ajax, într-un meci de cupă, jucat în fața formației din orașul său natal, Utrecht. În același an a debutat și la prima echipa a clubului din Amsterdam. Ajuns la acest nivel, firea sa temperamentală i-a atras numeroase probleme. În 2004, a intrat pe teren din postura de rezervă în Supercupa jucată în fața celor de la Utrecht. Jucătorul a înscris și pentru a fi mai convingător în a-și susține ideea că merită să fie titular, i-a arătat degetul mijlociu antrenorului Ronald Koeman! Tot în acel an, Wesley a primit și o suspendare de patru meciuri, fiindcă la finalul unui joc de campionat, în fața Spartei Rotterdam, l-a numit pe arbitrul partidei “câine orb, plin de purici”. Tatăl său a încercat să găsească explicația: devenise victima propriei dorințe nebune de a câștiga. Când ceva nu mergea așa cum trebuie, Sneijder își dorea să rezolve totul repede. După ce a învățat să-și controleze într-o oarecare măsură impulsivitatea, olandezul și-a trecut în palmares cu Ajax un titlu (2004) și două cupe (2006 și 2007), iar apoi un transfer la marele Real Madrid. Totuși, temperamentul coleric i-a adus incidente și cu coechipierii de la națională. În 2008 s-a luat la bătaie cu Van Persie, fiindcă nu se puneau de acord care să bată loviturile libere! Mai mult, surse din cadrul show-bizzului batav au dezvăluit un dialog incredibil între Sneijder și unul dintre colegii de la prima reprezentativă, portarul lui Vitesse, Piet Velthuizen, purtat în timpul unui mic dejun, din 2009:
– Hei Piet! Ce salariu ai?
– 400.000 de euro.
– Nu ți se pare amuzant că eu câștig de 20 de ori mai mult decât tine?

Cu toate aceste defecte, Sneijder a reușit să ajungă în top și chiar să se mențină acolo mult timp. Nu a strălucit la Real Madrid, dar asta și pentru că a avut ghinionul să sufere o gravă accidentare. A părăsit capitala Spaniei în 2009 pentru a semna cu Inter, după ce antrenorul italienilor de atunci, Jose Mourinho, l-a asaltat cu mesaje pe telefonul mobil, încercând să-l convingă să semneze. A reușit, iar după un sezon Wesley a realizat tripla istorică împreună cu milanezii. A jurat că nu va mai juca niciodată pentru “galactici” din cauza modului în care a fost tratat, dar spaniolii au profitat de pe urma lui și la un an după ce l-au vândut. În contractual dintre Real Madrid și Inter era stipulată o clauză conform căreia italienii sunt obligați să mai achite trei milioane de euro pentru mijlocaș, în cazul în care vor câștiga Liga Campionilor!

Pentru Olanda, Wesley a debutat foarte devreme și chiar a marcat două goluri în preliminariile EURO 2004. Totuși, până la turneul final din 2008 nu s-a remarcat în mod deosebit. Atunci, a înscris atât împotriva campioanei mondiale, Italia, cât și împotriva vicecampioanei lumii, Franța. A urmat Cupa Mondială din 2010, când cele cinci goluri ale sale au dus Olanda în finală. Batavii au pierdut în fața Spaniei lui Xavi, dar 2010 va rămâne pe veci anul lui Sneijder. Chiar dacă nu a obținut Balonul de Aur…

Acest articol a fost publicat în Campioni și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s