Athletic Bilbao, altfel de echipă

Una dintre cele mai misterioase regiuni ale Europei, Ţara Bascilor, are o mulţime de particularităţi. Periculoasa organizaţie separatistă ETA, supa de fructe de mare, muzeul Guggenheim din Bilbao, celebra bască pe care o punem pe cap, ori dialectul, care este printre puţinele din lumea civilizată, ale cărui origini încă nu se cunosc.

Şi că tot am adus vorba de Bilbao, să aruncăm un ochi şi asupra mândriei acestui oraş: echipa de fotbal. În zilele noastre auzim, când vine vorba despre campionatul de fotbal din Spania, doar despre Real Madrid, FC Barcelona şi, eventual, FC Valencia, FC Sevilla, Villareal CF sau cel mult Atletico Madrid. Foarte puţine lucruri despre echipa din capitala Ţării Bascilor, Athletic Club de Bilbao. Forma slabă pe care o traversează clubul de mulţi ani, a aruncat-o în anonimat pentru iubitorii fotbalului continental. Cu toate că, fanii români își amintesc confruntarea dintre spanioli şi Steaua Bucureşti, din toamna anului 2004, în Cupa UEFA.

Dar cine este de fapt clubul de fotbal despre care vorbim? Important de ştiut este că, alături de giganţii Real Madrid şi FC Barcelona, este singura formaţie spaniolă ce a luat parte la toate ediţiile din La Liga, începând cu anul 1928. Tot de atunci a cucerit nu mai puţin de opt titluri naţionale şi 23 de Cupe, ultimele datând din anul 1984… Pe lângă acestea, Athletic Bilbao, a terminat de şapte ori campionatul pe locul secund, cel mai recent în 1998 şi a mai jucat 12 finale de Cupă, plus o finală de Cupa UEFA, în 1977.

Un club cu performanţe, până aici nimic ieşit din comun. Doar că aceste succese, au fost obţinute în exclusivitate de fotbalişti cu origini basce! Din 1898, când s-a înfiinţat echipa şi până în zilele noastre, politica pe care a avut-o, a fost una singură: creşterea de jucători ce provin doar de pe teritoriul Ţării Bascilor, fie că este vorba despre cel dintre graniţele Spaniei sau cel dintre graniţele Franţei, ori transferarea unor fotbalişti basci. În ultimii ani, politica s-a mai “îndulcit” uşor, întrucât, la Athletic Club sunt acceptaţi şi jucători care au strămoşi de-ai locului, ori cares-au format la alt club din Ţara Bascilor, fără a avea neapărat origini locale. În ciuda acestui fapt, echipa rămâne unicată pentru fotbalul de înalt nivel al Europei, din punctul de vedere al naţionalismului aproape extremist. Până acum câţiva ani, Athletic Bilbao, a mai avut o politică ieşită din comun, asemănătoare Barcelonei: neafişarea nici unui sponsor pe tricourile de joc, cu excepţia celui tehnic, ce furnizează echipamentele.

Cei supranumiţi “Leii”, ocupă o pagină aparte în istoria fotbalului de pe Bătrânul Continent. Povestea pseudonimului este şi ea una specială. Îşi are originea în construirea stadionului clubului, în imediata vecinătate a bisericii “San Mames”, de la care a preluat şi numele mai apoi. Mames, a fost un creştin, care a fost aruncat de către romani într-o cuşcă plină cu lei. Animalele au refuzat să îl mănânce, iar el a fost ulterior sanctificat.


Numele Athletic Club, pare ciudat, având în vedere că sună foarte… englezesc. Dar așa și este. Inițial, la finalul secolului 19, o mulțime de muncitori britanici au venit să muncească în portul din Bilbao. Automat, aceștia au adus cu ei și pasiunea pentru fotbal, iar în 1890, au fondat o echipă care se numea Bilbao Football Club. Pe de partea cealaltă, copiii oamenilor înstăriți din Bilbao au mers să studieze la universități din Insulă, acolo unde au învățat foarte multe lucruri și despre fotbal. La întoarcerea în Spania, și-au format o echipă, urmând să se dueleze cu formația muncitorilor. În 1898, echipa primea numele de Athletic Bilbao. Cele două echipe locale și-au unit forțele în 1902, în Cupa Spaniei, sub numele de Bizcaya. Rezultatul a fost unul incredibil, având în vedere că hibridul a cucerit trofeul, învingând-o în finală pe marea FC Barcelona.

1903 este un alt an special în istoria fotbalului iberic. Atunci, cele două echipe din Bilbao au fuzionat oficial, iar culorile clubului unic format, Athletic Club Bilbao, erau alb-albastru, după modelul lui Blackburn Rovers, club englez care le donaseră bascilor un set de echipament. Această tradiției a durat șapte ani, până în 1910, de când s-a trecut la modelul actual de dungi alb-roșii. Dar în 1903, aceeași studenți din Bilbao au mai fondat o echipă și nu una oarecare ci Athletic Club Madrid! Celebra echipă din capitala Spaniei și-a păstrat acest nume până în 1939, când și l-a schimbat oficial, în Atletico Madrid.

Barcelona este în prezent cea mai în formă echipă a lumii și poate una dintre cele mai bune din istorie, dar nu multă lume știe că cea mai severă înfrângere din istoria catalanilor datează din 1931 și s-a consumat tocmai în fața lui Athletic Bilbao. Bascii s-au impus atunci cu 12-1, în cea mai categorică victorie a lo în istoria participărilor în prima ligă.

Acest articol a fost publicat în Istorie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Athletic Bilbao, altfel de echipă

  1. sandu zice:

    Salut ,felicitari pentru blog e foarte bine structurat si imi place ce se regaseste pe el,din ce vad iti place si geografia,eu am luat aproape 10 la Bac pe bune 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s