Au mutat munții

Când organizezi un turneu final de campionat european de fotbal, faci totul ca lucrurile să iasă perfecte. Infrastructură ireproșabilă, stadioane superbe și condiții perfecte pentru fanii care vin din toate colțurile continentului. Dar Portugalia nu s-a rezumat la atât în 2004. Lusitanii au pus la dispoziția participantelor zece arene de cinci stele, dar unul a impresionat într-un mod deosebit.

Stadionul Municipal din Braga este unic în lume, fiindcă cele 30.154 de locuri sunt repartizate doar în două tribune. Practic, arena nu are peluze. În locul acestora, există o masă imensă de rocă într-o parte și o panoramă asupra orașului în alta. Astfel a gândit arhitectul Eduardo Souto de Moura construcția stadionului, care a fost ridicat într-o carieră de piatră, a Muntelui Castro, masiv care se află la marginea urbei. Costurile necesare dislocării cantității imense de rocă, au fost unele foarte ridicate și au transformat această arenă în cea mai scumpă, după “templele” “Da Luz”, ”Jose Alvalade” și ”Do Dragao”. Investiția totală a ajuns la aproape 90 de milioane de euro, iar Braga plătește în prezent, pentru utilizarea sa, o chirie lunară simbolică, de 500 de euro.

Stadionul inaugurat pe 30 decembrie 2003 are un design inspirat și din tradițiile incașe: acoperișurile celor două tribune sunt legate între ele de zeci de cabluri de oțel, care amintesc de înfățișarea podurilor construite de civilizația precolumbiană. Inedit este și modul prin care se face legătura între tribune. Acestea sunt legate printr-un mall subteran întins pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați.

În 2007, echipa care joacă pe arenă, Sporting Braga, a semnat un parteneriat pe trei ani cu agenția de asigurări franceză, AXA. Contractul i-a obligat pe lusitani săs chimbe și numele în Estadio AXA, dar municipalitatea nu a recunoscut niciodată acest nume, având în vedere că nu avea nicio legătură cu înțelegerea dintre echipa de fotbal și compania în cauză. Cotat la patru stele de UEFA, stadionul poate găzdui meciuri din Liga Campionilor, dar și finala Ligii Europa.

Acest articol a fost publicat în Inedit și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s