Iepurele Saviola și Stadionul Paștelui

Cum tot ne apropiem de sărbătoarea Învierii Domnului, nu putem să nu pomenim puțin și despre legăturile acesteia cu sportul rege. Nu sunt multe și nici măcar foarte relevante, dar totuși merită amintire.

Iepurașul, așteptat de atâția copii, are un corespondent de seamă în lumea fotbalului. Javier Saviola, atacantul argentinian al celor de la Benfica este poreclit iepurele. Aspectul său fizic, la care se adaugă viteza, i-au atras acest pseudonim cu care sud-americanul s-a făcut remarcat încă de pe vremea când evolua la Barcelona. De altfel, Saviola nu a fost o prezență meteorică la echipa catalană, ci a jucat patru ani pe “Nou Camp”. Nu a câștigat decât o Supercupă a Spaniei în 2006, dar a evoluat în 168 de meciuri și a marcat 70 de goluri în toate competițiile. A mai trecut pe la Monaco și Sevilla, pentru ca apoi să ajungă la Real Madrid. Aici nu a confirmat, îmbrăcând de doar 28 de ori tricoul “galacticilor”, în doi ani. Chiar dacă a jucat puțin și a marcat numai cinci goluri, el a devenit campion al Spaniei în 2008. Un an mai târziu s-a transferat la Benfica, unde joacă și în prezent. Atacantul, născut pe 11 decembrie 1981, a luat și în Portugalia campionatul (2010), dar marea dezamăgire a carierei sale poate fi numită echipa națională. A debutat la 20 de ani, a strâns 40 de selecții și 11 goluri, dar nu a mai fost chemat la lot din 2007, adică de pe vremea când avea numai 26 de ani…

Și dacă avem un jucător-iepuraș, e nevoie și de ceva cu Paștele. Stadionul Paștelui cum sună? Aparent interesant, numai că povestea sa nu are absolut nicio legătură cu sfânta sărbătoare. În Scoția, Hibernian Edinburgh joacă pe “Easter Road”. Tradus la sânge, numele înseamnă “Drumul Paștelui”, dar nu este tocmai așa. “Verzele”, cum este poreclită în mod bizar echipa din capitala Scoției, joacă din 1893 pe “Easter Road”. Stadionul a avut inițial peluze și o tribună foarte extinse care au făcut ca, pe 2 ianuarie 1950, 65.860 de spectatori să ia parte la un meci, record în istoria orașului. Având în vedere cererea mare de bilete, conducătorii celor de la Hibernian au vrut în acea vreme chiar să extindă capacitatea arenei la 100.000 de locuri! Acest lucru nu s-a realizat niciodată, dar după 1980, importante lucrări de renovare s-au făcut succesiv. Mai întâi, tribuna nordică a fost mult micșorată și acoperită, pentru ca în 2010 aceasta să fie reconstruită în totalitate. Între timp, se renovaseră cele două peluze, în 1995, operațiune care a costat în jurul a opt milioane de lire sterline. În prezent, stadionul poate găzdui numai 20.421 spectatori, dar fanii echipei îl numesc “Terenul sfânt”, aluzie la denumirea sa. Cu toate acestea, numele nu are nicio legătură cu sărbătoarea pascală. Arena a fost botezată exact după strada pe care se află, iar denumirea acesteia provine de la faptul că este cel mai estic drum dintre Edinburgh și Leith. Așadar, “easter” este de fapt un derivat al cuvântului “east” (est).

Acest articol a fost publicat în Inedit și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s