Koln, moneda și ghinionul

Să joci într-o semifinală de cupă europeană este fără discuție un mare succes. Aparent, fiindcă nu toate echipele se pot declara încântate de faptul că au atins această fază a unei competiții. FC Koln, formație la care în prezent este legitimat Alexandru Ioniță, nu a cucerit niciodată un trofeu continental, deși a ajuns de opt ori în penultimul act al întrecerilor de pe Bătrânul Continent, “țapii” au reușit să se califice o singură dată! Se întâmpla în 1986, când Koln a pierdut finala Cupei UEFA, în fața lui Real Madrid. Germanii au fost eliminați de alte cinci ori din semifinalele acestei competiții (1964, 1971, 1975, 1981 și 1990) și câte odată din penultimul act al Cupei Campionilor (1979), respectiv al Cupei Cupelor (1969).

Pare o echipă ghinionistă, dar nu este așa. Nu, Koln este o echipă foarte ghinionistă. Și nu numai din cauza celor șapte semifinale pierdute. Nemții au fost în 1965, protagoniștii unei întâmplări foarte ciudate, dar perfect regulamentare la acea vreme. În sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, “țapii” au întâlnit-o pe FC Liverpool, antrenată de celebrul Bill Shankly. Cele două echipe s-au neutralizat perfect în dubla manșă, cu două rezultate de 0-0. Era nevoie de un al treilea meci, care să decidă calificata în semifinale (pe atunci nu se executau lovituri de departajare). Jocul s-a ținut la Rotterdam, dar spre uimirea tuturor, nici Koln, nici Liverpool, nu au reușit să se desprindă decisiv. După 120 de minute, tabela arăta 2-2, iar acum singura soluție era tragerea la sorți. Totul se rezolva prin “aruncarea monedei”, exact cum în zilele noastre, acest procedeu este folosit pentru alegerea terenului, la începutul unui meci!

Arbitrul de centru a pregătit moneda, iar căpitanii celor două echipe trebuiau să aleagă. Ron Yeats, purtătorul banderolei lui Liverpool, n-a stat niciun moment pe gânduri: “coadă”! Ulterior, el a mărturisit că l-a cam luat gura pe dinainte, dar totuși, l-a luat bine, deoarece “cormoranii” au avut câștig de cauză și au mers în semifinale, de unde au fost eliminați de puternicul Inter Milano, al lui Herrera, care în acel sezon o bătuse pe Dinamo București cu 6-0. A fost prima participare a lui Liverpool în Cupa Campionilor Europeni…

Acest articol a fost publicat în Inedit și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s