Istoria campionatelor Europei – Olanda


O competiție care mertită trecută în revistă, pentru că reprezentantele Olandei au cucerit nu mai puțin de șase Cupe / Ligi ale Campionilor. Ajax, Feyenoord și PSV au scris pagini de istorie, dar ele nu sunt singurele formații batave care s-au remarcat de-a lungul timpului. Este drept, cele trei domină topurile naționale, însă din 1889, de când a luat ființă prima ligă olandeză, 28 de echipe și-au trecut cel puțin odată numele pe lista câștigătoarelor. Mult timp, prima ligă a avut statut amator, dar palmaresul învingătoarelor este unul cumulat, astfel că mai jos îl veți putea vedea așa cum se prezintă în anul 2010. Totuși, ca un bonus, aveți și prezentarea unor cluburi care, într-o epocă îndepărtată, făceau furori în campionatul Olandei.

Câți dintre voi știu că o echipă din Haga a fost de 10 ori campioană în “Țara lalelelor”? HVV a reușit această performanță. Puțini au cunoștință de acest aspect, fiindcă ultimul titlu a fost cucerit tocmai în 1914! Clubul a fost înființat în 1883, fiind pe acea vreme doar o “ramură” a celui de cricket. Pe lângă marile realizări din prima ligă, HVV a dat și doi dintre fotbaliștii care au cucerit, alături de Olanda, medaliile de bronz, la Olimpiada din 1912. Dar clubul din Haga nu a căpătat niciodată un statut profesionist și ultimul sezon la nivelul celui dintâi eșalon, s-a consumat în anul 1932…

Feyenoord este cea mai titrată echipă din Rotterdam, dar Sparta are și ea șase campionate câștigate. Cinci dintre ele au venit până în 1915, iar ultimul în 1959. Sparta este în acum o prezență oscilantă între primele două ligi olandeze, dar performanțele din trecut au propulsat-o în galeria marilor puteri ale Olandei. Cel mai recent succes al lor, datează din sezonul 1985-1986 al Cupei UEFA, când au reușit să o elimine în primul tur, la penaltyuri, pe SV Hamburger.

Un club cu un nume cel puțin ciudat, Go Ahead Eagles, a câștigat ultimul campionat dintr-un total de patru, în anul 1933, iar de atunci rareori a mai avut tangențe cu înalta performanță. Echipa din Deventer a jucat mai recent singura finală de cupă din istorie, dar și aceea datează din anul 1965. În plus, de 15 ani, clubul nici măcar nu a mai evoluat în prima ligă, dar se poate lăuda cu faptul că a lansat în fotbalul mare nume importante ale ultimelor două decenii: Raimond van der Gouw, fost portar la Manchester United, Paul Bosvelt, Demy de Zeeuw și Jan Kromkamp. Dintre toți, cel mai cunoscut este însă, Marc Overmars, fost om de bază la Barcelona și în echipa națională a “Portocalei Mecanice”, acum zece ani.

Pentru lista completă a învingătoarelor, urmăriți tabelul de mai jos:


Acest articol a fost publicat în Statistică și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s