Fotbalul şi publicitatea

STNurile sunt niște coloși, despre care mulți cred că au o putere imensă la nivel mondial. Este vorba despre așa zisele societăți transnaționale, care și-au extins activitatea în toate țările lumii. McDonald’s sau Coca-Cola vă sună cunoscute, așa-i?

Cum ne putem imagina aceste firme, fără simbolurile lor consacrate, dar mai ales fără culorile, dintre care cel mai mult iese în evidență roșul aprins? Oriunde am merge prin România, indiferent că este vorba despre București, Cluj-Napoca, Bacău, Constanța sau Brașov, nu avem cum să ratăm câteva afișe gigante cu un “M” galben pe un fundal roșu aproape nesfârșit, ori cu un scris uriaș de culoare albă, încadrat de un fond identic. La fel se întâmplă și în străinătate, mai ales în SUA, patria mamă a celor două branduri. Doar Statele Unite este statul simbolurilor…

Cu toate acestea, în cel puțin două locuri de pe Terra, această regulă este “încălcată”, motivul fiind unul cel puțin interesant: rivalitatea sportivă, mai exact, cea fobalistică.

La Buenos Aires, în preajma stadionului “La Bombonera”, fieful echipei Boca Juniors, toate afișele publicitare destinate băuturii “Coca Cola” au fundal negru – și asta, dintr-un motiv simplu. Combinația alb-roșie este de neacceptat în zonă, dat fiind faptul că acestea sunt culorile tradiționale ale marii rivale River Plate.

Un caz asemănător, dar și mai interesant este consemnat la Istanbul, unde restaurantul McDonald’s din preajma stadionului “Inonu” este colorat în exclusivitate în alb și negru, în locul tradiționalului galben-roșu, despre care discutam ceva mai sus. Motivele sunt identice cu cele din Argentina: culorile aparțin echipei Galatasaray, marea rivală a clubului local, Beșiktaș. Dar acest eveniment ia încontinuare o întorsătură și mai spectaculoasă…

Dacă Boca Juniors a apelat la modificarea culorilor, doar pentru a nu mai fi identice cu a lui River, Beșiktaș a forțat nota și a “implementat” culorile sale: alb-negru pentru franciza despre care am pomenit. Acum ori că nu s-or fi gândit și argentinienii să “coloreze” cola în galben-albastru, ori că firma de băuturi răcoritoare a fost ceva mai reticentă la capitolul schimbare este o altă poveste…

Tot ceea ce contează este că fotbalul a avut puterea să schimbe și acești coloși comercialo-publicitari. Și încă ceva… Aceasta este o dovadă în plus că lumea în care trăim este dominată de sectorul terțiar în care singurul scop este de a atrage consumatori. Cât mai mulți consumatori, chiar și prin intermediul unor compromisuri de acest fel. Chiar dacă vorbim despre două societăți consacrate.

Acest articol a fost publicat în Inedit și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Fotbalul şi publicitatea

  1. Raul zice:

    Stiti ca articolul acesta a fost preluat cuvant cu cuvant de catre Prosport? Articolul acesta apare pe site-ul lor…doar pentru informarea mea personala, v-ati dat acordul pentru publicare?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s