Bochum 1848? Nu, 1911!

Uitându-vă la campionatul Germaniei, nu aveți cum să nu remarcați echipa VfL Bochum. Nu are vreun palmares de invidiat, dar anul înscris pe stema sa, stârnește stupoare în rândul multora. Aparent, clubul a luat ființă în 1848! Bine, bine, dar este cunoscut faptul că, primul club profesionist de fotbal, Notts County, a apărut în anul 1862. În plus, cea mai veche echipă din istoria sportului rege, s-a născut în 1857, la Sheffield, dar statutul ei este și în prezent unul amator. Așadar, or fi nemții mai cu moț decât britanicii? Or fi inventat ei primele cluburi de fotbal?

Adevărul istoric este acela că, formația ce activează în prezent, în Zweite Bundesliga, revendică data de 26 iulie 1848, ca fiind cea în care într-un ziar local a apărut știrea conform căreia, lua ființă clubul de gimnastică din localitate. Practic, oficializarea a avut loc, un an mai târziu, pe 18 februarie, dar peste nici patru ani clubul a fost închis, din motive politice. În 1860 s-a reînființat, iar în 1904 a căpătat numele de Turnverein zu Bochum, gegrundet 1848. Abia peste alți șapte ani (1911), în cadrul acestuia a început să funcționeze și o secție de fotbal. Pe 1 aprilie 1919, clubul a fuzionat cu Spiel und Sport 08 Bochum, formându-se Turn-und Sportverein Bochum 1848. Alianța nu avea să dureze prea mult, ci doar până la 1 februarie 1924, când departamentul de gimnastică (Bochumer Turnverein 1848) s-a separat de cel de fotbal, handbal, tenis și hochei (Turn-und Sportverein Bochum 1908).


Sursa:supi.supernature-forum.de

Dar istoria nu se oprește aici. Peste alți 14 ani, pe 14 aprilie 1938, naziștii au obligat cele două cluburi să se asocieze cu Sportverein Germania Vorwarts Bochum 1906. Abia la această dată, ia ființă actuala VfL Bochum. În urma fuziunii, clubul evolua într-unul din prim-eșaloanele de atunci (vezi Istoria campionatelor Europei – Germania), Gauliga Westfalen, dar ghinionul său a fost acela că o avea ca adversară directă pe puternica Schalke 04, care domina divizia pe acea vreme. Cel mai bun rezultat al lui Bochum a fost un loc doi în anul 1939, în liga mai sus menționată. După cel de-al doilea război mondial, clubul a început în al eșalon secund, iar până în 1961 s-a plimbat între prima și a doua ligă. Când Bundesliga a luat ființă, în 1963, Bochum juca doar în a treia divizie. Abia în 1971, reușește să revină pe prima scenă fotbalistică a Germaniei. Chiar aflându-se în Zweite Bundesliga, în 1968, reușește să ajungă până în finala cupei, pe care o vor pierde cu 4-1 în fața lui FC Koln.


Sursa: scudettoblog.de

Ulterior, deși formație de subsolul clasamentului, și-a câștigat reputația de a avea puterea să revină mereu în prima ligă, fiind una dintre așa numitele echipe “yo-yo”, ce se plimbă între primele două eșaloane. În anul 1988 a mai jucat o finală de cupă, pierdută și aceasta, dar în fața lui Eintracht Frankfurt cu 1-0, iar în anii 1997 și 2004 a obținut cele mai bune rezultate în Bundesliga: locul 5. Astfel, a putut participa în Cupa UEFA, unde a fost întâi eliminată de Ajax Amsterdam și mai apoi de Standard Liege.

O istorie surprinzător de săracă a unui club ce are pe siglă anul 1848. Evident, am constatat mai sus că secția de fotbal s-a format în 1911, iar echipa sub acest nume evoluează din 1938. Așadar se clarifică misterul: primul club de fotbal chiar a apărut oficial în 1857!


Sursa: kleinanzug.ebay.de

Acest articol a fost publicat în Istorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Bochum 1848? Nu, 1911!

  1. Chris zice:

    I like your writing too.
    Thank you.

    Chris
    Çilingir

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s