Adevăraţii gemeni ai golului

La finalul lui 2009, VfL Wolfsburg s-a încoronat campioană a primei ligi germane, pentru prima dată . Cele două puncte pe care le-a avut în faţa lui Bayern par puţine, dar în partida directă, lupii i-au bătut pe cei din Munchen cu un categoric 5-1, scor pecetluit de Grafite, în urma unei execuţii splendide cu călcâiul. Brazilianul a fost de altfel golgheterul campionatului. Dar Wolfsburg nu s-a mulţumit cu atât.

Chiar dacă Grafite a marcat de 28 de ori şi al doilea marcator din campionat a fost tot din rândul jucătorilor campioni: bosniacul Edin Dzeko. Cu 26 de goluri, acesta poate fi considerat chiar mai eficient decât sud-americanul, dat fiind faptul că nici una dintre reuşitele sale nu a fost din penalty. În schimb, atacantul de culoare, a punctat de opt ori în urma acestui procedeu. Din 80 de goluri, câte a marcat Wolfsburg în Budesliga, 54 (!) au aparţinut celor doi. Dar pentru Grafite nu era ceva neobişnuit, dacă ne gândim că a reuşit 11 goluri şi în sezonul precedent, când “lupii” terminau pe locul 5. Nici Dzeko nu şomase, cu cele opt puncte ale sale.

La finalul anului 2010, Wolfsburg nu mai avea să repete performanţa de a cuceri campionatul, dar a dat din nou golgheterul competiţiei. De această dată, cu 22 de goluri, Dzeko l-a devansat pe brazilianul de culoare, care a punctat de doar 11 ori. Cei doi sunt în top şi în acest început de sezon. Bosniacul cu 10 reuşite şi Grafite cu 7. Astfel, dacă facem un scurt bilanţ al golurilor celor doi, marcate în campionat în decursul a trei ani şi jumătate, observăm următoarele:

– Edin Dzeko: 66 goluri;
– Grafite: 57 goluri.

Un nivel foarte apropiat şi un total de 123 de reuşite în dreptul celor doi şi asta numai în Bundesliga! În Europa, lucrurile au stat cam la fel. Sud – americanul a punctat în două sezoane de 9 ori, deşi nu a jucat foarte mult. Doar 11 meciuri! Vă amintiţi cu siguranţă, cele două goluri ale sale, înscrise în dubla manşă cu Rapid din primul tur al Cupei UEFA. La fel, Edin a punctat de 9 ori, dar în 17 meciuri. Totuşi, un bilanţ remarcabil.

Dacă mai ţinem cont şi de reuşitele din Cupa Germaniei, atunci putem spune că avem de-a face într-adevăr cu unul dintre cele mai prolifice cupluri de atacanţi din istoria sportului rege. În 10 meciuri de DFB Pokal, Dzeko a strâns tot atâtea goluri, iar partenerul său din atac “doar” 7, în 12 partide. Aşadar, priviţi mai jos cifrele complete ale celor doi din cei trei ani şi jumătate petrecuţi la Wolfsburg:

– Edin Dzeko: 138 meciuri şi 85 goluri 0,61 goluri / meci;
– Grafite: 116 meciuri şi 73 de goluri  0,62 goluri / meci.

La o primă vedere nu par nişte medii nemaipomenite, comparativ cu ce reuşesc Messi sau Cristiano Ronaldo, dar în mod sigur nu există niciun alt cuplu de atacanţi în Europa care să aibă o asemenea eficienţă în trei ani şi jumătate. Cei doi şi-au împărţit cu atât de multă precizie reuşitele încât merită pe deplin titulatura de “gemeni ai golului”.

Acest articol a fost publicat în Statistică și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Adevăraţii gemeni ai golului

  1. Adrian zice:

    Salut. Felicitari pentru munca depusa pe acest BLOG.

    Daca ai nevoie de o mana de ajutor sau ceva 🙂 te rog sa ma contactezi imi place foarte mult ceea ce faci, si mi-as dorii si eu asa ceva! Salut. Un an nou fericit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s