Nebunia anilor 50

În cei peste 150 de ani de existenţă ai fotbalului am avut de-a face cu atât de multe stiluri de joc, abordări tactice sau strategii bine puse la punct, încât şi dacă am încerca să povestim pe scurt întreaga evoluţie a fenomenului tot ne-ar trebui vreo câteva sute de pagini. De la sistemul cu 7 atacanţi, la celebrul WM olandez, ori de la cel cu libero la clasicul 4-4-2, totul a cunoscut o continuă transformare.

Inclusiv nivelul de joc şi scorurile. De exemplu FC Sevilla, a jucat două finale de Cupă UEFA şi le-a câştigat pe ambele. În Liga Campionilor a jucat şi a părăsit competiţia de două ori în optimi. Toate aceste rezultate au avut loc în ultimul deceniu. Dar Sevilla a jucat şi în sferturile Cupei Campionilor. Se întâmpla în sezonul 1957-1958. După ce formaţia andaluză trecea Benfica şi apoi AGF Arhus, în sferturi a dat peste Real Madrid. Echipa care câştigase de două ori trofeul n-a dat nicio şansă conaţionalilor şi i-a bătut în capitala Spaniei cu… 8-0! La Sevilla a fost 2-2, dar ruşinea cea mare se consumase deja.
Cu un an înainte lucrurile au fost şi mai şocante. Actualmente, Anderlecht Bruxelles este cea mai titrată echipă belgiană pe plan european, cu şase finale jucate, dar în primul tur al aceleiaşi Cupe a Campionilor Europeni, a fost învinsă de Manchester United. În Belgia cu 2-0, iar in Marea Britanie cu un incredibil 10-0! Astfel scorul de 10-0 dintre PSV şi Feyenoord consumat în 2010 nu este singurul de acest gen între două echipe mari, chiar dacă ele nu sunt rivale directe.
Şi nu au fost singurele scoruri fluviu ale perioadei. În primul tur al sezonului 1958-1959 al aceleiaşi competiţii, Juventus juca cu Wiener SC. În tur, la Torino, 3-1. Nimic special. În manşa secundă însă, echipa austriacă se califică după ce-i spulberă pe italieni cu 7-0! Aşadar nu se numeau Manchester sau Real, dar asta nu i-a împiedicat să facă istorie. Doar până în sferturi, fiindcă aici aveau să întâlnească puternica formaţie din Madrid. Aceştia aveau să îi răzbune pe bianconeri, după ce câştigă cu 7-1. Iată cum în Europa anilor ’50 trecerea de la 7-0 la 1-7 era foarte uşor de realizat.

Sigur, ca şi în perioada noastră, şi atunci echipe din ţări precum Luxemburg erau zdrobite cu scoruri fluviu de echipele din campionate mai puternice. Aşa a păţit şi Jeunesse Esch. Campioana din micul principat a fost învinsă de aceeaşi Real Madrid cu 12-2, la general, în ediţia 1959-1960 a Cupei Campionilor Europeni. Faptul interesant este că disputa nu s-a consumat în primul tur, ci în cel secund. Dar ceea ce este de-a dreptul uluitor, Jeunesse a izbutit să scoată în cea dintâi etapă, campioana Poloniei. Şi nu oricum, ci administrându-i un 5-0 pe propriul teren! Gândiţi-vă acum, cum ar fi ca un fotbal mediocru precum cel polonez să fie învins astfel de unul foarte slab din Luxemburg. Exact, ar fi foarte surprinzător. Şi atunci era cel puţin la fel!
Acestea au fost şocurile anilor 50 în Cupa Campionilor. Dacă vreţi să aflaţi şi despre mari surprize din celelalte competiţii rămâneţi abonaţi la blog!

Acest articol a fost publicat în Inedit și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s