Istoria campionatelor Europei – Franţa

     După cum microbiştii bine ştiu, prima ligă de fotbal din Franţa este una dintre cele mai spectaculoase din lume. Nu neapărat prin prisma jocului prestat de echipe, ci mai ales printr-un ridicat grad de competitivitate. Deşi campionatul francez are peste un secol vechime, niciun club nu a reuşit să îşi adjudece mai mult de 10 titluri.

  

    Cu toate că abia în anul 1932 s-a trecut la profesionalism, întrecerea naţională din Franţa îşi are rădăcinile în anul 1894. De atunci şi până în 1914 a avut loc campionatul amator. Primul război mondial l-a întrerupt. Acesta şi-a mai reluat activitatea abia în 1926, întrucât o perioadă de câţiva ani prima ligă s-a împărţit în numeroase eşaloane regionale. Sezonul 1928-1929 a fost ultimul la nivel de amatori, Olympique Marseille, reuşind să îşi adjudece laurii victoriei.

    Trei ani mai târziu începe era profesionistă, având-o ca primă câştigătoare pe Olympique Lillois, una dintre cele două cluburi care au fuzionat în anul 1944, dând naştere actualei OSC Lille.

     De-a lungul celor o sută de ani, remarcăm faptul că sunt puţine oraşe care au izbutit să câştige cel puţin cinci titluri. Chiar dacă Roubaix se numără printre ele, cu şase izbânzi, nici una dintre cele două echipe care au ieşit învingătoare, una de cinci ori în epoca amatoare şi alta o dată în cea profesionistă, nu mai există în prezent. RC Roubaix a fost desfiinţată în 1995, iar Roubaix – Tourcoing în anul 1970.

    În Hexagon şi-au adjudecat acelaşi număr de echipe titlul, ca şi în Germania, dar nic una nu a putut obţine mai mult de zece victorii. Iată lista celor 29 de campioane al Franţei:

Acest articol a fost publicat în Statistică și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s