Istoria campionatelor Europei – Germania

     Prima ligă nemţească îşi începe istoria în anul 1903, iar ulterior va cunoaşte unele momente de pauză, majoritatea din cauza celor două războaie mondiale, ori ale unor evenimente politice. În anul debutului competiţiei, VfB Leipzig (acum sub numele de Lokomotive Leipzig, o modestă formaţie din a V-a ligă germană) câştigă primul dintre cele trei titluri ale sale. Ulterior, campionatul va fi întrerupt un sezon, reluându-şi cursul în 1905 şi până în 1914, când este din nou oprit de primul război mondial. Pauza indusă va dura cinci ani, iar la reluarea competiţiei, în anul 1920, FC Nurnberg câştigă primul său titlu (tot ei aveau să câştige şi primul titlu după cel de-al doilea război mondial). Interesant este că până în 1933, prima ligă a Germaniei se desfăşura în sistem eliminatoriu, între 16 echipe ce proveneau dintre primele clasate în fiecare ligă regională. Astfel, existau şapte ligi regionale (Sudică, Brandenburg, Centrală, Vestică, Nordică, Sud-Estică şi Baltică), fiecare trimiţând primele două clasate în divizia naţională. Excepţie făceau cele mai puternice, cea vestică şi cea sudică, care aveau dreptul să înscrie câte trei reprezentante.

    Începând cu anul 1933, naziştii au instaurat un nou sistem. În primul rând echipele ce aveau apartenenţe religioase sau politice de stânga au fost interzise. Celelalte cluburi au fost împărţite în 16 “Gauliga”, iar campioana fiecăreia lua parte la turneul final al campionatului naţional. Noutatea era că participau echipe de pe toate teritoriile pe care le-a ocupat Germania lui Hitler în acea perioadă, inclusiv din actuala capitală a Austriei, Viena. Astfel se explică performanţa istorică a lui Rapid Viena din 1941, când a devenit singura echipă din afara teritoriului Germaniei ce a câştigat titlul în această ţară. Cea mai titrată echipă pe vremea celui de-al treilea Reich a fost de departe Schalke 04 Gelsenkirchen, care a câştigat cinci din cele şapte titluri din întreaga sa istorie. În 1945 campionatul este iar întrerupt pentru trei sezoane. Principala cauză nu a fost războiul în sine, ci urmările acestuia. Aliaţii au pus stăpânire pe teritoriul Germaniei şi au hotărât să desfiinţeze o bună parte dintre cluburile sportive. Cu toate acestea, unele au rezistat, iar şi mai multe s-au reorganizat şi împreună au pus bazele unui nou campionat, în 1948: Oberliga. S-a păstrat sistemul iniţial, cu mici excepţii. În primul rând echipele din regiunea Saarland nu au mai luat parte la competiţie până în anul 1956, din cauza conflictului cu Franţa pe care Germania l-a purtat pentru acest teritoriu şi în al doilea rând echipele din partea estică ocupată de sovietici, nu au mai fost parte integrată a primei ligi germane tocmai până în anul 1990. Nici după 1990, echipele din fosta RDG nu au mai câştigat vreodată un titlu. Ultima echipă ce a triumfat a fost Dresder, în 1943. La Berlin trofeul n-a mai ajuns din 1931!

    Odată cu anul 1963, campionatul n-a mai avut formă de competiţie eliminatorie, ci de ligă. Atunci şi-a primit şi numele actual de Bundesliga şi a fost dominat cu autoritate de Bayern Munchen, care avea să devină noua şi cea mai mare forţă a fotbalului nemţesc: 21 de titluri din 46 posibile!

   Iată care sunt cele 29 de campioane din istoria Germaniei:

Acest articol a fost publicat în Statistică și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Istoria campionatelor Europei – Germania

  1. Flaviu zice:

    foarte foarte interesant blog-ul tau,am citit cu interes toate informatiile postate.Mult succes in continuare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s