Africanii atotputernici

   

    Campionatul Mondial al Cluburilor, a ajuns la cea de-a şaptea ediţie. Competiţia ce a luat locul Cupei Intercontinentale, reprezintă fără niciun dubiu, un adevărat chin, mai ales pentru competitoarele venite din Europa. Cu toate acestea, în toate cele şapte ediţii de până în acest an inclusiv, regina “bătrânului continent” va juca finala (exceptând anul 2000, când competiţia a avut şi alt format). De altfel, finalele acestui turneu, au reprezentat tot Cupe Intercontinentale, fiindcă europenii au avut mereu oponenţi echipe din America de Sud. Cu excepţia acestui an, când finala se va disputa între Inter Milano şi necunoscuta Campioană a Africii, TP Mazembe. Două goluri extraordinare marcate de congolezi, au răpus-o în semifinale, pe mult mai titrata Internacional Porto Alegre, deţinătoarea Copei Libertadores.

    Echipa în cauză, este o mare surpriză pentru mulţi, nu numai din punct de vedere sportiv, ci chiar din punct de vedere al existenţei sale. Pe numele său complet, Tout Puissant Mazembe, clubul provine din Republcia Democrată Congo, vecinul mult mai mare al statului Congo. Oraşul de provenienţă este Lubumbashi, al doilea ca mărime al ţării, după capital Kinshasha. Meciurile de pe propriul teren le joacă pe Stade Municipal de Lubumbashi, care deşi are 35000 de locuri, nu se numără printre cele mai moderne din ţară şi drept urmare în anul 2011 va fi înlocuit cu unul de numai 18000 de locuri, dar mult mai cochet.

    În anul 1939, echipa este fondată de călugării benedictini. Aceştia erau reprezentanţii Institutului Sfântul Bonifacio din Elisabethville, aşa cum se numea pe atunci oraşul. Scopul iniţiativei a fost acela de a diversifica activităţile studenţilor, în special a celor ce nu aveau de gând să urmeze calea preoţiei. Iniţial, clubul a purtat numele de FC Sfântul Gheorghe (Holy/Saint Georges). S-a afiliat încă din anul înfiinţării la prima divizie a Federaţia Regală a Asociaţiei Atleţilor (FRASI) şi la finalul primului sezon a ocupat a treia treaptă a podiumului. În anul 1944, clubul îşi schimbă numele în FC Sfântul Paul (Holy/Saint Paul). Numai câţiva ani mai târziu, institutul creştin abandonează clubul, care va fi preluat de un sponsor ce activează în domeniul anvelopelor. Aşadar, echipa primeşte numele acestuia şi devine FC Englebert.

    Ulterior în 1966, pentru a marca câştigarea celui dintâi titlu de campioană naţională, la numele echipei s-au alăturat şi iniţialele TS (Tout Puissant). Într-o traducere aproximativă, aceasta înseamnă “Atotputernicii”. În anii ce au urmat, între 1967-1970, TS Englebert a jucat patru finale de Cupă a Campionilor Africii, dintre care, primele două câştigate şi devenind totodată prima echipă africană ce câştigă acest titlu de două ori la rând. A rămas şi singura, până în anul 2004, când formaţia nigeriană, Enyimba International FC, reuşeşte aceeaşi performanţă, urmată în 2006, de egiptenii de la Al Ahly.

     În anul 1980, TP Mazembe, câştigă şi Cupa Cupelor de pe “continentul negru”, după care urmează o perioadă de recul, care a luat sfârşit în anul 2002, când echipa începe să revină în elita fotbalului african, datorită lui Moise Katumbi Chapwe, om de afaceri şi politician, actual preşedinte al clubului. Reprezentanta congoleză începe din nou să câştige trofee, iar în 2009 şi 2010 devine iarăşi campioana supremă a fotbalului african, cu cele două distincţii dobândite în Liga Campionilor Africii. Este prima echipă de pe acest continent ce îşi apără de două ori, în perioade diferite titlul dobândit.

    Acum, TP Mazembe, face senzaţie la Campionatul Mondial al Cluburilor, unde a devenit prima echipă din istoria Africi calificată în finală. Urmează meciul cu Inter. Să fie aceasta noua lor victimă după Pachuca şi Internacional?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Campioni și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s