Istoria campionatelor Europei – Italia

    

    Serie A este unul dintre cele mai puternice campionate ale Globului, cu toate că în ultimii ani a scăzut ca valoare, mai ales în urma scandalului Calciopoli. În ciuda acestui fapt, din Italia vine actuala campioană a Europei, Inter Milano, dar şi alte două nume grele ale fotbalului mondial, Juventus Torino şi AC Milan. Aceste trei formaţii domină istoria întrecerii interne, trecându-şi în palmares împreună 62 de titluri dintre cele 108 posibile. Genoa, Torino sau Bologna stau şi ele bine, în timp ce cluburi, actualmente  cotate la un nivel ridicat, au strâns puţine trofee. Cele mai elocvente exemple sunt AS Roma, Lazio Roma şi Fiorentina. Marea surpriză din clasament este Pro Vercelli, care deşi din 1935, nu mai joacă pe prima scenă a fotbalului din Peninsulă, a izbutit să cucerească între 1908 şi 1922, nu mai puţin de şapte campionate. De asemenea, echipa la care s-a lansat Mutu în fotbalul mare, Hellas Verona, a reuţit să câştige şi ea Serie A în 1985, cu puţini ani înainte ca Maradona să strălucească şi să domine fotbalul din cizmă, împreună cu Napoli.

    Pentru a nu irosi prea multe cuvinte, vă invit să urmăriţi clasamentul complet al celor 16 campioane din istoria Italiei:

Acest articol a fost publicat în Statistică și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s