Istoria campionatelor Europei – Anglia

  

   Ne uităm săptămână de săptămână la marile campionate ale Europei şi cu siguranţă nu de puţine ori ne întrebăm, câte sau ce echipe şi-au înscris numele de-a lungul istoriei, pe lista celor câştigătoare. În majoritatea cazurilor, este vorba despre marile cluburi, dar există şi excepţii.]n timp, au existat campioane dintre cele mai surprinzătoare, care în prezent fie sau desfiinţat, fie evoluează în ligi inferioare, unele chiar de amatori.

   Un prim exemplu este Anglia, ţară ce are nu numai unul dintre cele mai competitive campionate ale lumii, ci şi unul cu o longevitate extraordinară. Prima sa ediţie s-a consumat în anul 1888-1889 şi de atunci întrecerea a avut loc fără încetare până 1916, când s-a întrerupt patru ani din cauza primului război mondial. Până în 1892, s-a numit simplu şi sugestiv: “Football League”. Ulterior şi-a schimbat numele în “Football League First Division”, titulatură ce o va păstra nu mai puţin de 100 de ani! Din 1919 şi până în 1939, s-a jucat an de an, până când cel de-al doilea război mondial i-a pus din nou capăt. Timp de şapte sezoane, fotbalul în Anglia n-a mai existat, decât la nivel amator. După 1946 şi-a reluat cursul şi nu a mai fost niciodată intrerupt. În 1992 şi-a schimbat numele în Premier League.

   De-a lungul istoriei, 23 de echipe au câştigat cel puţin una din totalul de 111 ediţii. Majoritatea sunt nume ce evoluează şi acum la nivelul primului eşalon, măcar odată la câţiva ani, dar şi cluburi despre care puţini au auzit sau le-au văzut vreodată jucând. Cel mai bun exemplu este Huddersfield Town. Echipa ce n-a mai fost în prima ligă din 1972 şi nici măcar în a doua din 2001, se poate lăuda că a devenit prima echipă din istoria Angliei, câştigătoare a trei campionate consecutive. Acest fapt s-a consumat în perioada interbelică, între 1924 şi 1926. De altfel, performanţa clubului este cu atât mai notabilă cu cât numai trei echipe au mai reuşit să câştige trei campionate consecutive, de-a lungul istoriei fotbalului profesionist englez: Arsenal Londra (1932 – 1935), FC Liverpool (1981 – 1984) şi Manchester United, în două rânduri (1999 – 2001 şi 2006 – 2009). Trei echipe, care sunt în prezent cele mai titrate din Anglia!

   Un nume la fel de ambiguu este şi Preston North End. Chiar dacă unii poate ştiu că aici şi-a făcut ucenicia David Beckham, împrumutat fiind de Manchester United. Clubul şi-a cunoscut perioada de glorie la sfârşitul secolului al XIX-lea, câştigând de altfel şi primele două campionate 1889 şi 1890, rămase singurele victorii din istoria lor. Preston North End îşi joacă meciurile de pe teren propriu pe stadionul Deepdale, care este cel mai vechi stadion din lume, pe care încă se joacă fotbal, având în vedere că în 2011, se vor împlini 133 de ani de la primul joc disputant aici. Trebuie amintit şi că Preston a deţinut timp de 115 ani recordul de a fi singura echipă engleză ce a terminat un campionat neînvinsă. În 2004, Arsenal Londra a izbutit aceeaşi performanţă.

   Ca fapt divers, trebuie spus că dintre toate cele 23 de campioane, fiecare a terminat şi pe locul secund, măcar odată. O singură excepţie există: Portsmouth este singura campioană ce nu a urcat vreodată pe a doua treaptă a podiumului intern. Momentele sale de glorie s-au consumat între anii 1948 şi 1950, când a şi câştigat cele două titluri.

  În continuare avem lista completă şi clasamentul campioanelor Angliei de-a lungul timpului:

Acest articol a fost publicat în Statistică și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s