Brazilianul cu sânge englezesc

Harry Welfare

    După 26 de ani, Fluminense, câştigă încă odată titlul în Brazilia, condusă fiind pe teren de două foste staruri ale fotbalului european: Fred şi Deco. De fapt este abia al doilea titlu pentru acest club, chiar dacă istoria sa numără déjà 108 ani vechime. Să spunem totuşi că tradiţia competiţii îşi are originile în anul 1971.

     Fondată în 1902, echipa din Rio de Janeiro a rămas în umbra unor echipe mult mai puternice, cum sunt concitadinele Flamengo, Vasco da Gama sau Botafogo, dar şi rivalele din Sao Paolo, Corinthians, Palmeiras si FC.

      Cu toate acestea, de acest club se leagă o interesantă poveste, ce are o vechime de peste opt decade. În anul 1888, la Liverpool se naşte Harry Welfare, viitor atacant al echipei locale, cunoscuta FC Liverpool. Din nefericire, nu reuşeşte să joace aici decât patru partide în decursul sezonul 1912 – 1913 şi înscrie un singur gol. La finalul acelui an se decide să părăsească ţara natală şi să plece pentru a preda engleza în Brazilia.

      La data de 9 august 1913  ajunge în Rio de Janeiro şi începe să lucreze ca professor de engleză la şcoala de sport anglo – braziliană. La câteva luni distanţă a fost legitimat la FC Fluminense, datorită calităţilor pe care le-a arătat la o sesiune de antrenament. Începând din acel moment şi până în 1923, atacantul de 1,91 metri a scris o importantă filă din istoria clubului din Rio de Janeiro, marcând 163 de goluri, în 166 de partide! Inclusiv în momentul retragerii s-a remarcat, punctând golul victoriei, în faţa rivalilor de moarte de la Botafogo.

     Drept urmare a acestor remarcabile performanţe, a fost ales membru pe viaţă în consiliul clubului. Şi astfel a rămas timp de 42 de ani, până în momentul morţii sale, la data de 1 septembrie 1966, la doar câteva zile după ce naţionala ţării sale natale, a cucerit Cupa Mondială.

Acest articol a fost publicat în Inedit și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s